Kerkbalans 2020 – Gré van Duin: “Naar de kerk gaan is iets terug doen voor Onze-Lieve-Heer.”

De toenmalige pastoor in Overschie ontdekte in Gré van Duin (93) een grote aanwinst voor het parochiebestuur. Veertig jaar had ze gewerkt als secretaresse bij het Bedrijfsschap voor Vee en Vlees. In aansluiting daarop schreef ze nog eens twintig jaar met veel plezier verslagen voor het parochiebestuur. Met bescheiden trots laat ze de ring om haar vinger zien: “Deze heb ik gekregen toen ik wegging. Ik vond het enig om te doen: leuke lui, heel gezellig.”

Onlangs heeft Gré van Duin deelgenomen aan de werkgroep Overschie om de spullen van de kerk aan de Boumannlaan goed te verdelen, nu zij haar deuren heeft moeten sluiten. “Al vanaf het begin van die kerk in 1954 ben ik daar parochiaan geweest en een tijdlang kerkbestuurslid”, vertelt Gré van Duin nuchter. “Het doet zeer als het allemaal anders loopt, maar ik wilde helpen om het in goede banen te geleiden. De spullen worden nu wel goed verdeeld. De banken en het grote kruisbeeld gaan elk naar een andere kerk. De kruiswegstaties die bij de bouw erin zijn gezet door de familie Lansbergen, zijn nu door de familie Lansbergen er ook weer uitgehaald.”

Iets terug doen voor God

Toch blijft de Rotterdamse God dankbaar voor alles wat ze ontvangt in haar leven: “Ik heb een goed leven en ben gezond, dat vind ik heel voornaam. Ik zie het als een geschenk van Onze-Lieve-Heer. Naar de kerk gaan is dan iets terug doen voor Hem. Als ik ergens mee zit, vraag ik ook Onze-Lieve-Heer om te helpen. En als je veel vraagt, vind ik dat je iets terug moet doen. Als we met familie samen zijn, dan zeg ik altijd: ‘Jongens, wel even bidden hoor!’”

In haar omgeving kent Gré van Duin genoeg mensen die niet naar de kerk gaan. Toch weten ze haar op dat gebied wel te vinden: “Mijn buurman aan de overkant heeft nu zwaar de griep. Dan vraag hij: ‘Buurvrouw Van Duin, steek je een kaarsje voor me op in de kerk?’ Ik doe dat altijd voor voor deze en gene. Mensen hebben er toch behoefte aan dat iemand een kaarsje voor hen opsteekt in de kerk. Dat doen voor een ander heeft voor mij veel waarde.”

Geven om en voor de kerk

“Ik heb altijd meegedaan met de actie Kerkbalans en betaal elke maand een bedrag. Nu het kerkgebouw hier in Overschie gesloten is, vraag ik me soms af of ik wel wil blijven betalen. Maar ik vind het toch belangrijk dat de kerk blijft bestaan en draag daarom wel bij. Ze kunnen niet van de wind leven. Het licht brandt niet voor niets. En een geestelijke die komt voor een viering moet je ook betalen, want hij moet ook leven.”

Hoop

Hoe de 93-jarige Gré naar de toekomst kijkt? “Laatst hoorde ik een preek over de teruggang in kerkbezoek. In die preek klonk veel hoop, en die hoop heb ik ook. Dat mensen op een gegeven moment inzien dat ze niet zonder geloof kunnen leven. Zelf zou ik de kerk niet willen missen. Als er gelegenheid blijft om naar een Godshuis te gaan, dan ben ik daar nu al blij mee.”

Om het werk in de Bernadetteparochie voort te kunnen zetten, zijn financiële middelen nodig. Wilt u ons steunen? Uw gift is van harte welkom. Klik hier voor meer informatie en het doen van een bijdrage.