CatecheseJongerenNieuws vanuit het bisdom

Wereldjongerendagen als roepingenreis

Deze zomer zijn de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon. De WJD zijn een hele belevenis voor jongeren die eraan deelnemen. Hoe zijn de WJD ook een roepingenreis?


“De WJD zijn een reis die je maakt, omdat het leuk is om met anderen op pad te gaan. Dat kan natuurlijk ook met de sportclub of de scouting, maar dit is met de Kerk. En dat betekent dat er een ‘passagier’ mee op reis is, namelijk Jezus zelf. En als je dat beseft, is het een roepingenreis. Want de Heer die met je meegaat, leid je op je weg”, vertelt diaken Iwan Osseweijer, coördinator WJD voor het bisdom Rotterdam. “Bij de WJD krijg je echt de gelegenheid om na te denken over je weg en als het gaat om roeping om in je hart te luisteren: Wat vraagt de Heer nu van mij? Hoe kan ik daarmee aan slag gaan? Dat kan een levenskeuze zijn, of bijvoorbeeld studie en werk. Het kan zijn dat je een nieuwe weg wil inslaan. Maar het kan ook iets nieuws zijn op een weg die je al hebt gekozen.”

“Wat ik van de WJD hoop voor de jongeren die deelnemen? Dat ze ten diepste beseffen dat ze niet alleen gelovig zijn. Geloven in Nederland is soms best ingewikkeld, omdat je vaak de enige lijkt te zijn. De Heer is natuurlijk altijd bij je. Dat belooft Hij. En dat is ook zo. Maar soms heb je het nodig om mensen om je heen te hebben die je daarin bemoedigen en sterken. Die ervaring gun ik de jongeren op de WJD. Zodat ze als ze weer terug naar huis gaan hun geloof vast weten te houden in het dagdagelijkse leven wat dan weer komt.

Vanuit die genade van de WJD, al die vriendschappen die ze daar hebben ervaren, de ontmoeting met de paus en de eucharistievieringen op bijzondere plekken.”
Paus Franciscus nodigt katholieke jongeren uit om deze zomer in Lissabon samen te komen voor de Wereldjongerendagen. De WJD zijn een grote kans voor jongeren om te groeien in geloof, in verbondenheid met leeftijdgenoten. De organisatie heeft een speciaal WJD-gebedskaartje ontwikkeld, met een gebed dat is afgeleid van het officiële, internationale WJD-gebed. Het kaartje is verspreid in de parochiekerken, zodat van noord tot zuid en van oost tot west parochianen met hun gebed de jongeren kunnen ondersteunen, in aanloop naar de WJD. Het gebed is ook voor jongeren die nog nadenken of ze zullen meegaan, of diegenen die willen gaan, maar voor wie het moeilijk is om er tijd en/of middelen voor vrij te maken.

Het gebedskaartje downloaden kan hier.