Nieuws vanuit het bisdom

Emeritus-paus Benedictus XVI overleden

Op zaterdag 31 december is in de ochtend emeritus-paus Benedictus XVI overleden. Dat heeft het Vaticaan bekend gemaakt. Het pontificaat van paus Benedictus XVI duurde van 2005 tot 2013. Voordat hij zijn nieuwe verantwoordelijkheid aanvaardde was hij reeds 25 jaar in Rome werkzaam als prefect van de Congregatie van de Geloofsleer. Eerder was hij als theoloog adviseur tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).

Mgr. Van den Hende, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie en tevens de moderator van onze parochie zegt dat in het handelen van Benedictus liefde centraal stond. “Het ging paus Benedictus steeds om het geloof dat de liefde van Christus in ons versterkt. Geloof, zo stelde hij, vindt haar voltooiing in de liefde, zoals het sacrament van de doop voorafgaat aan de eucharistie en daarop gericht is (Boodschap Veertigdagentijd 2013). Gesterkt door ons geloof en de viering van de sacramenten, mogen wij vanuit de ontmoeting met Christus die liefde verspreiden.”

Paus Benedictus XVI, geboren als Joseph Aloisius Ratzinger (16 april 1927) als 265e paus van de Katholieke Kerk in Madrid.

Mgr. Van den Hende: “Van harte nodig ik allen uit om voor de zielenrust van paus Benedictus te bidden. Tevens spreek ik de hoop uit dat wij in en vanuit onze Kerk als leerlingen van Christus, naar het voorbeeld van paus Benedictus XVI, ook nu in ons dagelijks leven steeds opnieuw het geloof en de liefde die wij van Christus ontvangen hebben daadwerkelijk bij elkaar houden als bron en opdracht”, aldus Mgr. Van den Hende.

Paus Benedictus schreef in 2009zijn encycliek Caritas in Veritate (Liefde in Waarheid), waar de liefde als rode draad wordt genomen in de sociale leer van de Kerk. Geloof en liefde horen bij elkaar. Uiteindelijk was het paus Franciscus die in 2013 aan het begin van zijn pontificaat de encycliek Lumen Fidei (Licht van het Geloof) publiceerde. Deze tekst was in aanzet nog door paus Benedictus geschreven.

Meer informatie over het overlijden van emeritus-paus Benedictus XVI vindt u op de website van RK-kerk.