Alexander Kamerkoor in de Kerk van Petrus’ banden

Zondagmiddag 17 februari om 15.00 uur zingt het Alexander Kamerkoor Rotterdam in de prachtige Kerk van Sint Petrusbanden aan de Delftweg. Sinds 2003 staat dit bijna twintig vrouw en man tellende koor onder leiding van dirigent Marc Bökkerink.

Voor deze gelegenheid heeft hij een breed programma samengesteld met koormuziek uit zeven eeuwen. Om enkele voorbeelden te noemen: Strategier maakt in het lied De Waterlelie
het zachte schommelen van de waterlelie op een zomers meertje niet alleen hoorbaar maar bijna voelbaar. Ton de Leeuw laat het in Prière donderen en bliksemen en Rheinberger ontketent een storm in Nordwind. Nees maakt de wanhoop voelbaar in De Pronfundis. Elgar jaagt ons in Death on het Hills de stuipen op het lijf met een onverzettelijke Dood maar gelukkig geeft Thompson ons hoop op een goede afloop in zijn Alleluia. Die is er niet in de onbereikbare liefde van Monteverdi maar wel in het intense geluk van de liefde dat Poulenc en Britten bezingen.

De kerk van Sint Petrus’ Banden wordt niet zo heel vaak gebruikt voor concertuitvoeringen, maar heeft een prachtige akoestiek, die voor dit soort intieme kooruitvoeringen zeer geschikt is. Het programma neemt ongeveer anderhalf uur in beslag met een korte pauze. Het is al zeer lang geleden dat het koor voor leden en belangstellenden van Museum Oud Overschie optrad. Toen was de Melkfabriek van het museum nog niet gereed maar deze uitvoering zal naar wij hopen beter tot zijn recht komen in dit historische kerkgebouw aan de
Delftweg. Iedereen is van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. Er wordt geen toegang gevraagd maar een bijdrage voor het gebruik van het kerkgebouw
wordt op prijs gesteld. Het is een mooie gelegenheid om voor mensen die het monumentale gebouw niet kennen daarmee eens kennis te maken. Voor sommigen, zoals koorlid Frank Stoopman is het een terugkeer naar het verleden. Als kleine jongen bezocht hij hier al de mis.

John van den Berg – Museum Oud Overschie