Kerkbalans 2021: “Als koster wil je zorgen dat alles perfect verloopt voor de familie”

“We bidden hier letterlijk dat de kachel in de kerk het nog volhoudt”, zegt de koster Gert Doornbosch met een glimlach. In zijn grapje schuilt een kern van waarheid. Door de oplopende kosten staat de Petrus’ Bandenkerk op de lijst om te sluiten. Dat is een droevige boodschap voor het mooie kerkje aan de Schie. “Aan de ene kant moeten we sluiten”, zegt Doornbosch, “maar aan de andere kant bouwen we ook op. Zo komt er een vierlocatie in Overschie.”

Een uitvaart perfect laten verlopen

Zijn passie voor het kosterswerk is zichtbaar aanwezig als Doornbosch vertelt over zijn vrijwilligerstaak: “Kerstavond en de Paaswake zijn altijd bijzondere viering om als koster te ondersteunen, en ook uitvaarten zij heel bijzonder. In de Petrus’ Bandenkerk ben je voor een uitvaart zeker een dag bezig. De kandelaars gaan van het altaar af en het zilverwerk haal ik uit de kluis. Ook op Kerstavond en met Pasen gebruiken we het zilverwerk. Je moet ervoor zorgen dat alles in de viering op rolletjes loopt. In feite ben je als koster onzichtbaar. Je bent de eerste die aanwezig is in de kerk en de laatste die weggaat.”

Gert ervaart veel dankbaarheid, vooral rond uitvaarten: “Zeker bij een uitvaart wil je als koster zorgen dat alles perfect verloopt voor de familie, zodat ze de laatste gang van de overledene goed kunnen doen. Als ik hen later tegenkom op straat en ze zeggen: ‘Bedankt, het was top geregeld’, dan is dat het grootste compliment dat je kunt krijgen.”

De kerk is een rustpunt

Voor Doornbosch is de kerk altijd een rustpunt geweest in het hectische werk dat hij al 45 jaar bij de politie doet. Eerst in de surveillance, later bij de recherche en nu in de spoorweg- en scheepvaartongevallen. “Je ziet hele vervelende dingen tijdens je werk en dan is het fijn om in de kerk even een moment van rust te pakken”, vertelt hij.

“Vroeger in de kerk aan de Baumannlaan was ik ook koster en ging wel eens naar boven de kerktoren in. Staande op het dak en liet ik mijn gedachten gaan. Dat gaf rust. Twee jaar geleden werd die kerk onttrokken aan de eredienst en had ik de eer om voorop in de processie het kruis de kerk uit te mogen dragen. Dat heeft mij meer gedaan dan ik had gedacht.”

Kracht van de parochie

Wat Gert een kracht vindt van de Bernadetteparochie? “Ik vind dat de voorgangers heel helder het Evangelie weten te vertalen naar het hedendaagse leven van mensen. Het is herkenbaar voor parochianen en dat vind ik sterk. Afgelopen jaar zijn in de overwegingen regelmatig vergelijkingen gemaakt met ons leven in coronatijd. Dat geeft hoop en moed om vol te houden.”

Geven voor de kerk van morgen

Doornbosch is naast zijn taak als koster ook secretaris van het parochiebestuur. Dat geeft hem meer inzicht in de financiën van de kerk. “We redden het nog, maar het is van belang om nu goede beslissingen te nemen voor de toekomst. Die kerk van morgen is er wel degelijk met een vierlocatie in Overschie. We zijn straks het kerkgebouw hier kwijt, maar als gemeenschap blijven we bij elkaar komen en ik denk dat dat heel belangrijk is.”

De nieuwe kerk die in Schiebroek gebouwd gaat worden is energieneutraal. “Daar zit straks de winst in. Met het nieuwe kerkgebouw heb je geen last meer van kosten die je nu soms extra kwijt bent met bijvoorbeeld een kapotte kachel. Het is veel meer op de toekomst gericht. Wij bidden hier letterlijk dat de kachel in de kerk het nog volhoudt. Twee weken geleden stond hij ineens uit. En als de kachel het niet doet, kijkt iedereen naar de koster.”

Daarom beveelt Doornbosch de Kerkbalans van harte aan. “Geld is een wereldlijk ding, maar om de gemeenschap voort te laten bestaan heb je het toch nodig. Hoe je het ook wendt of keert, pastorale beroepskrachten moeten betaald worden en aan locaties zijn kosten verbonden. De gelden die uit de collectes binnenkomen en van de Actie Kerkbalans zijn van cruciaal belang voor het voortbestaan.”

Om het werk van Gert, de andere vrijwilligers en de pastorale beroepskrachten in de Bernadetteparochie voort te zetten, zijn financiële middelen nodig. Wilt u ons steunen? Uw gift is van harte welkom. Klik hier voor meer informatie en het doen van een bijdrage.