Kerkbalans 2021: “Spreken over geloof, omdat het via internet de huiskamer binnenkomt”

Gedwongen door corona gingen pastoraal werker Désirée Bühler en diaken Ed Doe op zoek naar nieuwe vormen van geloof beleven. “Je gaat terug naar de essentie van het geloof”, vertelt Desiree. “Mensen zien meer naar elkaar om en wij hebben in deze parochie geïnvesteerd in digitaal verbonden zijn.”

De Bernadetteparochie was een van de eerste parochies in Nederland die gelijk eind maart vieringen begon uit te zenden via YouTube. “In het begin aarzelden we om te investeren in camera’s en geluid terwijl er nauwelijks geld binnenkwam via de collecte”, vertelt de pastoraal werker. “Maar het is een goede keuze geweest. Bij uitvaarten mochten maar weinig mensen in de kerk komen en via de livestream kon toch iedereen het op afstand meemaken.”

Ook voor jonge gezinnen blijkt de livestream een uitkomst. “We hebben voor Palmpasen, Pasen en met Kerst kindervieringen opgenomen en uitgezonden, en ook filmpjes voor kinderen gemaakt in voorbereiding op hun eerste heilige communie. We merken dat de video’s gezinnen bij elkaar brengt door er samen naar te kijken. Ze spreken hierdoor onderling meer met elkaar over geloof, omdat het via internet de huiskamer binnenkomt.”

Waar je zelf vol van bent, wil je doorgeven

Ed Doe is sinds september werkzaam als diaken in de Bernadetteparochie: “Ik ben gewijd op 19 september en een dag later mocht ik gelijk aanschuiven bij de onttrekking aan de eredienst van de Verrijzenis van de Heer-kerk. Dat was een contrastmoment waarvan ik wel even schrok. Maar daarna leerde ik steeds meer mensen kennen waarmee ik het geloof kan delen. Jezus laat zien dat Hij de weg, de waarheid en het leven is. Zeker in coronatijd ervaar ik dat heel sterk. God helpt je er doorheen. En waar je zelf vol van bent, dat wil je doorgeven aan een ander!”

Dat doorgeven van geloof doet Ed onder meer op de zondagen waar hij het Evangelie mag verkondigen en een overweging houdt. Ed: “Dat vind ik mooi om te doen. Het gaat erom dat mensen zich uitgenodigd voelen om een persoonlijke relatie met de Heer aan te gaan. Daarnaast is samen plezier hebben en je zorgen met elkaar delen belangrijk in de kerk. Dat is iets wat we graag willen waarmaken in de parochie, in het bijzonder ook voor kinderen en jongeren. Dat zij de ruimte krijgen om zichzelf te zijn. Dat ze via de kerk zich kunnen ontplooien en persoonlijk groeien.”

Met gezinnen iets opbouwen voor de toekomst

Daar is Désirée het mee eens: “We zetten ons in om jonge gezinnen bij de kerk te betrekken. We gebruiken nu bijvoorbeeld een andere voorbereidingsproject op de eerste heilige communie. Eerst werden kinderen naar de kerk gebracht, kregen les en gingen weer naar huis. Nu komt het hele gezin mee, waarbij de eerste communicantjes les krijgen, broers en zussen een Rock Solid-programma volgen en de ouders bij mij in de groep komen waar we samen in gesprek gaan over geloof en opvoeding.”

“Na de catechese eten we wat en vieren we met z’n allen om zeven uur de mis. Dit doen we zeven zaterdagmiddagen en ik merk dat je daar echt iets mee opbouwt voor de toekomst. In de Bernadetteparochie komt een nieuw en duurzaam kerkgebouw. Dan is het van belang dat er straks jonge mensen zijn die samen de gemeenschap van morgen vormen. En daar zijn we nu al mee bezig.”

Steeds meer mensen weten de kerk te vinden

Ook merkt de pastoraal werker dat gezinswerk in coronatijd extra belangrijk is: “Tijdens de lock-down zijn ouders en kinderen veel thuis en zitten dicht op elkaar. Dat brengt spanningen met zich mee in relaties. Ook mensen die je niet vaak in de kerk ziet, weten mij te vinden voor een gesprek. Het is mooi dat we als kerk er voor hen kunnen zijn. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van de Mariakapel. Dat was voor corona anders. Velen lopen naar binnen en steken een kaarsje op. Ik zie steeds meer mensen binnenlopen die we als parochiaan niet kennen.”

“In de Mariakapel kunnen mensen ook potjes en blikjes voedsel in een mandje doen voor de voedselbank en dat loopt goed”, vult diaken Ed aan op de vraag wat de Bernadetteparochie voor de inwoners van Rotterdam betekent. “Een ander initiatief voor de stad is dat we twee scholen in de wijk bezochten waarvan we weten dat leerlingen het thuis niet breed hebben. De directeur vertelde ons dat er inderdaad veel armoede is onder de gezinnen. We hebben dertig cadeaubonnen van een supermarkt gegeven, om uit te delen aan degenen die daar het meest behoefte aan hebben. Ik vind het belangrijk om als kerk mensen te helpen in deze tijd en zichtbaar te zijn in de wijken.”

Geven voor de kerk van morgen

“Wat ik hoop is dat we die boodschap van het Evangelie steeds maar over blijven dragen en doorgeven aan volgende generaties”, zegt Ed. “Dat is waarom je zou kunnen geven aan de kerk: om die mooie boodschap die al zo lang verkondigd wordt in ere te houden en door te geven.”

“Dat de Bernadetteparochie nu een nieuwe kerk bouwt, is heel bijzonder”, vindt Désirée. “Sommigen vragen zich af of dat wel verstandig is in deze tijd. Aan de andere kant wil je als kerk ook aanwezig blijven in de stad. We denken dat dit de beste manier is: om dure gebouwen met veel onderhoudskosten af te stoten en een nieuw onderhoudsvriendelijk gebouw neer te zetten en daar de gemeenschap bij elkaar brengen. Het is een samenwerking tussen God die zelf werkzaam is in mensen en in zijn gemeenschap. Daar zien wel al voorzichtig de eerste tekenen van.”

“Zoals Christus in het Emmausverhaal met mensen meeliep, naar hen luisterde en samen met hen gebeden heeft, zo loopt Christus elke dag met ons mee op onze levensweg, hoe hobbelig die soms ook is. Ik hoop dat mensen, jong en oud, dat mogen ervaren. Wanneer je geeft voor de kerk van morgen, dan geef je om die boodschap door te geven, om God bij alle mensen bekend te maken en te laten weten dat Hij er altijd voor je is. Wat er ook gebeurt.”

Om het werk in de Bernadetteparochie voort te zetten, zijn financiële middelen nodig. Wilt u ons steunen? Uw gift is van harte welkom. Klik hier voor meer informatie en het doen van een bijdrage.