Kerkbalans 2021: “We laten de ouderen zien dat we aan hen denken”

Corona maakte het voor de vrijwilligers van de bezoekgroep en het Seniorencontact van de Bernadetteparochie onmogelijk om te doen waar zij goed in zijn: ouderen bezoeken en samenkomen bij de activiteiten. Maar het is niets voor Rotterdammers om bij de pakken neer te gaan zitten. Jenny Venderbos is coördinator van het Seniorencontact en lid van de bezoekgroep. Beide groepen zochten naar andere mogelijkheden voor de ouderen om toch samen kerk te zijn.

“De ouderen missen het naar de kerk gaan wel erg in coronatijd”, vertelt Jenny. “Ze kwamen altijd blij naar de vieringen en de gezellige middagen van het Seniorencontact. We proberen die contacten nu op te vangen met telefoontjes en hebben regelmatig een actie om mensen te laten weten dat we aan hen denken.”

Zo heeft de werkgroep met Pasen in samenwerking met het parochiebestuur een paaskaart gestuurd en later een zakje zaadjes van vergeet-me-nietjes die de ouderen konden zaaien. Jenny: “Het is symbolisch maar geeft toch een teken van verbondenheid. De actie hebben we in het najaar nog eens herhaald met thee, chocolaatjes en een puzzeltje. Ook met Kerst hadden we een mooie Kerstkaart gestuurd met een kleine kerstdecoratie. Degenen die dit jaar hun partner hebben verloren, kregen een amaryllis cadeau. Zo laten we aan de ouderen zien dat er aan hen gedacht wordt. We merken dat onze senioren dat waarderen.” 

Klein geluk

Een klein geluk in coronatijd was dat het regelmatig stralend weer was in de zomer. Hierdoor kon ook de Mariakapel van de Verrijzenis van de Heer-kerk nog bezocht worden. Dat de kachel het eerder al had begeven en daarmee de sluiting van de kerk vervroegd werd, voelde voor de parochianen uit Schiebroek als een groot verlies. Door de openstelling van de kapel konden velen toch in hun vertrouwde kerk een kaarsje opsteken en bidden.

Jenny: “We hadden een paar stoelen buiten gezet op anderhalve meter van elkaar, zodat bezoekers van de kapel er even konden zitten voor een praatje. We hebben een aantal heel mooie gesprekken gehad. Vaak ging het over corona, maar er kwamen ook andere onderwerpen aan de orde. Het was mooi om een luisterend oor te kunnen bieden.”

Geloven is doen

Geloven betekent voor Jenny iets doen. “Misschien is dat ook het Rotterdamse in mij: ‘Geen woorden maar daden’, maar het gaat mij erom dat je naast je eigen geloofsbeleving het ook omzet in daden voor de mensen om je heen. Daarom miste ik het zo om afgelopen jaar bezig te zijn binnen het taakveld pastoraal bezoek en het Seniorencontact zoals we gewend waren. Toch heb ik samen met mijn medevrijwilligers het ‘er zijn voor een ander’ zoveel mogelijk geprobeerd vast te houden.”

Dat doen zij onder meer door de telefoon te pakken en parochianen te bellen. “Van die telefoontjes word ik zelf ook heel blij. Je loopt als het ware een stukje met elkaar op en deelt van wat je meemaakt. Ik merk in de gesprekken dat oudere mensen een rijke levenservaring hebben en veel wijsheid. Daar leer ik ook weer van. Met elkaar delen is een grote rijkdom.”

Geven voor de kerk van morgen

Als het gaat over doneren aan de kerk antwoordt Jenny lachend: “Financiën is niet zo mijn ding, maar het is natuurlijk logisch dat er geld nodig is om de kerk draaiende te houden. Alles wat we doen heeft ook een prijskaartje. Het Seniorencontact en de taakgroep pastoraal bezoek waren al gewend om mensen die aan huis gebonden zijn een attentie te geven. Vorige jaren ging het om zo’n twintig à dertig mensen. Dit jaar zijn er door corona meer dan honderd ouderen die aan huis gekluisterd zijn. Dankzij het geld dat beschikbaar is voor het Seniorencontact en de bezoekgroep, hebben we vanuit de parochie op meerdere momenten naar hen een kaartje kunnen sturen en een kleine attentie ter bemoediging.” 

Wat Jenny vooral hoopt? “Dat we straks na corona weer met elkaar kunnen delen van ons leven en ons geloof. Dat we kunnen doen wat we in coronatijd zo gemist hebben: elkaar ontmoeten en samen kerk zijn.”

Om het werk van Jenny, de andere vrijwilligers en de pastorale beroepskrachten in de Bernadetteparochie voort te zetten, zijn financiële middelen nodig. Wilt u ons steunen? Uw gift is van harte welkom. Klik hier voor meer informatie en het doen van een bijdrage.