Afscheid van onze Sint Petrus Banden

Zondag 11 april 2021 is een heel bijzondere dag: we zijn verdrietig, we voelen ons weemoedig, we snappen het wel en toch ook weer niet; het kan niet anders, maar we zouden zo graag anders willen… Zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Zondag 11 april 2021 nemen we afscheid van onze geliefde en 191 jaar oude kerk St. Petrus’ Banden. Wat een geschiedenis is opgebouwd en wat een herinneringen heeft iedereen persoonlijk aan de kerk. De afgelopen dagen heb ik meerdere mensen gesproken die al vanaf hun eerste levensdag in deze kerk komen; direct na je geboorte werd je vroeger immers gedoopt. Een dame van 80+ vertelde mij dat zelfs haar ouders in deze kerk zijn gedoopt, getrouwd en er ook weer zijn uitgevaren. Deze familie is altijd letterlijk heel dichtbij Petrus’ Banden gebleven, zij hebben binnen een straal van 100 meter om de kerk gewoond. Een andere parochiaan vertelde dat hij (80) van zijn 10e tot zijn 21e jaar hulpkoster mocht zijn bij koster Piet Kuipers.

Als het mogelijk was om eens een middagje bij elkaar te gaan zitten en herinneringen op te halen, dan zouden we de mooiste verhalen te horen krijgen, daar ben ik van overtuigd.

Op 11 april 2021 wordt ‘Ons Heer’ de kerk uitgedragen. We zijn verdrietig, maar intens dankbaar voor wat het ‘Kerkje aan de Schie’ ons bijna twee eeuwen lang heeft gegeven.

Franka namens de Werkgroep Overschie