Parochienieuws

Bisschop Van den Hende onthult kunstwerk op Laurens Lyceum

Onthulling van het kunstwerk. Foto: laurenslyceum.nl

Bisschop Van den Hende, tevens moderator van de Bernadette-parochie, heeft op dinsdag 23 augustus in het Laurens Lyceum een kunstwerk onthuld. Het is een stripverhaal van de hand van Egon de Regt dat het levensverhaal van de heilige Sint-Laurentius verteld. Laurentius is zowel de naamgever van het Laurens Lyceum als de beschermheilige van Rotterdam.

Het kunstwerk bedekt een volledige wand van de zogeheten Gedachte-nis in de grote hal van het schoolgebouw.

De heilige martelaar Laurentius van Rome of Sint-Laurens leefde in de derde eeuw in Rome tijdens de christenvervolgingen. Laurentius wordt gevangengenomen en keizer Valerianus eist van hem dat hij eerst alle rijkdommen van de kerk aan hem overhandigt. De keizer heeft namelijk veel geld nodig om het grote rijk te verdedigen tegen aanvallen, en ook de keizerlijke eredienst kost veel geld.

Keizer Valerianus weet dat Laurentius als diaken de arme christenen heeft geholpen, concludeert hij daaruit dat Laurentius veel geld en goederen tot zijn beschikking moet hebben. De keizer zet hem gevangen en eist veel geld. Als Laurentius verlof krijgt het gevraagde op te halen, geeft hij echter alles  wat er is aan de armen. Als hij met lege handen terugkeert bij zijn rechters verklaart hij, terwijl hij wijst op de meegekomen mensen: “Zie daar de schatten van de Kerk.”

Omdat ze hem niet geloven, wordt hij gemarteld. Maar ook dat maakt niet dat hij gaat praten. Dan wordt besloten hem op een rooster boven een vuur te folteren. Mogelijk is hij tijdens deze foltering gestorven, maar waarschijnlijker is het dat hij tenslotte onthoofd is.

Bisschop Van den Hende, Dick Middelhoek (interim rector/bestuurder Laurens Lyceum) en Egon de Regt (illustrator). Foto: Instagram.