Plaquette Verrijzeniskerk krijgt nieuwe bestemming in Culemborg

De beeltenis van de Verrezen Heer, aangebracht op de hoeksteen van de Verrijzeniskerk, is onlangs verwijderd. Via het Catherijneconvent heeft de plaquette van de hand van Vlasblom een nieuwe bestemming gekregen: deze zal te zien zijn bij de Oud-Katholieke kerk in Culemborg.

Een deel van de inventaris van de kerk blijft binnen de parochie. Delen waarvoor geen herbestemming is binnen de parochie of het bisdom, worden aangeboden voor hergebruik in andere kerken. Zo krijgen deze voorwerpen een tweede leven dat past bij de reden waarom ze ooit vervaardigd en aangeschaft zijn. De Oud-Katholieke kerk van Culemborg had interesse in de Verrijzenisfiguur en heeft die onlangs zelf verwijderd.

Architect Van Heck zij bij de openstelling van de Verrijzenis van de Heer het volgende over de plaquette: “De Verrijzenisfiguur van Vlasblom, aangebracht op de voorzijde van de boven de grond zwevende hoeksteen, is het beeld van Christus die de dood heeft overwonnen, niet lieflijk of zacht, maar sterk en indrukwekkend, in één grote bronzen vorm.”

Zodra de voorbereidingsfase van de herbouw van de kerk in Schiebroek is voltooid, zal de kerk worden gesloopt.