Catechese

Alpha cursus: omdat praten over je geloof zo weinig kan

Op dinsdag 12 september 2023 starten we met enthousiasme weer met een nieuwe Alphacursus: Alpha 2023. We zijn er vooral om eens met elkaar over het geloof te praten. Niet om iets op te leggen, wel om uit te leggen wat het Christelijk geloof nu inhoudt en bewust te zijn wat het geloof kan betekenen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn een korte terugblik op Alpha 2022.

Op de laatste dag van de zomer van 2022 begint een groep van zeven cursisten aan Alpha 2022. Een geweldige ervaring is het geweest om met deze groep de Alpha 2022 te kunnen volbrengen. Iedere avond kwam er wel een verhaal. Soms spontaan, soms precies volgens de verwachting. Soms was er een eigen interpretatie van het thema, soms een herkenning van hetgeen er werd verteld. Ieder verhaal was een écht verhaal, een eerlijk verhaal. De inleiders hebben hier zeker voor gezorgd. Door hun enthousiasme in de inleiding op het thema van de avond wisten zij iedere keer weer de cursisten te raken. Interesse was er uiteraard al vanaf het begin. Interactie tussen de cursisten was vol vertrouwen. Soms kwam het tot een discussie, maar altijd met respect voor elkaar.

Het was dan ook een groep met mensen met een hele verschillende achtergrond. Er zaten twijfelaars in de groep, of mensen die teleurgesteld waren in het Katholieke geloof. Maar ook waren er mensen die met een diep geloof graag eens met anderen hierover wilden praten, “Omdat dit in het gewone leven zo weinig kan.” Wij waren soms dan ook echt verbaasd over de bereidheid om soms zulke moeilijke thema’s te bespreken en waren we trots dat het dit keer zo goed is gelukt.

De slotavond van deze Alpha 2022 was gezellig. De verschillende salades waren heerlijk en een drankje erbij maakte het af. De pastoor hield zijn inleiding en deelde daarna de certificaten uit. Doordat het complete Alphateam aanwezig was, dus ook alle bidders en inleiders, werd het een geslaagd eind van een cursus waaraan iedereen zijn steentje had bijgedragen. Waarbij de pastoor nog even duidelijk maakte dat hij in 2023 toch graag weer zo’n Alphacursus wil in de Lambertuskerk.

Alphavragen:
Wie is Jezus, waarom stierf hij aan het Kruis
Hoe kan ik bidden tot God of de Heilige Geest
Wat is geloven, waarom laat ik mijn Bijbel liever thuis
Kan ik nog steeds het goede doen, of is dat geweest

Hoe kan ik het goede doen in dit leven?
Leidt God mij en durf ik mij over te geven?
Hoe vertel ik het al die anderen?
Dat het geloof ook mij veranderen?

Kan God ons nog steeds genezen?
Is dit ooit voor ons bewezen?
Wat is de rol van de kerk hierin?
Heeft het verder gaan wel zin?

Het Christelijk geloof saai, onwaar en achterhaald?
Ben ik eindelijk niet meer verdwaald?
Kan ik antwoord vinden in deze cursus?
En vind ik misschien een beetje rust?